Vorige week las je in het artikel ‘ Waarom is het volgen van een opleiding zo belangrijk?’ dat je als zwembadmedewerker moet weten hoe je moet handelen in bepaalde situaties en wat voor verantwoordelijkheden het allemaal met zich meebrengt. Het belang van de opleiding is nu duidelijk, maar welke opleidingen zijn er nu eigenlijk?

 

Lifeguard zwembad (CE1)
We beginnen met lifeguard zwembad. Hier begint iedereen die interesse heeft om in het zwembad te gaan werken. In deze certificeerbare eenheid leer je meer over wat het werk als lifeguard inhoudt en wat hierbij komt kijken. Denk hierbij niet alleen aan het uitvoeren van reddingsacties, maar ook aan hygiëne en veiligheid, omgaan met oplopende frustratie en gastheerschap.

 

Begeleider zwemactiviteiten (CE2)
De begeleider recreatieve zwemactiviteiten verzorgt recreatieve activiteiten, die aansluiten op de motievenspecialisatie en doelen van de specifieke (groepen) deelnemers. Daarbij wordt er op de veiligheid van de deelnemer gelet en worden risicovolle situaties voorkomen. Deze opleiding bestaat uit een algemene deel en een specialistisch deel. Het algemene deel van begeleider zwemactiviteiten bestaat uit:

  • Ontwikkelen en evalueren van activiteiten.
  • Verzorgen van activiteiten.
  • Verlenen van eerste hulp tijdens de activiteit.
  • Inspelen op de behoefte van de deelnemer.

 

Lesgever zwem-ABC (CE3)
De Lesgever Zwem-ABC verzorgt zweminstructie aan kinderen gericht op het (beter) leren zwemmen. Daarbij let je op de veiligheid van de deelnemer en voorkom je risicovolle situaties.

Daarvoor heb je de juiste beroepscompetenties voor nodig:

  • Verzorgen van zwemlessen.
  • Ontwikkelen en evalueren van een lessenreeks.
  • Verlenen van eerste hulp tijdens de zwemles.

In deze certificeerbare eenheid leer je hoe je zwemles moet geven en wat hier allemaal bij komt kijken. Denk hierbij niet alleen aan het aanleren van zwemvaardigheden, maar ook natuurkundige principes, biomechanica, die hieraan ten grondslag liggen, de pedagogische aspecten en jouw rol als zweminstructeur.

 

Leidinggevende in het zwembad (CE4)
Om ‘Leidinggevende in het zwembad’ te worden dienen CE1 tot en met CE3 afgerond te worden. Hierna kan je voor ‘Leidinggevende in het zwembad (CE4)’ gaan. Een leidinggevende kan mensen motiveren en managen. De kandidaten kijken tijdens hun opleiding naar hun eigen organisatie en analyseren vervolgens de situatie. Daarnaast kijken ze buiten de organisatie en zoeken ze contact met klanten. Wat vinden klanten en wat zou beter kunnen? Er is altijd wel een verbeterslag mogelijk en kandidaten kunnen laten zien hoe die verbeterslag kan worden gerealiseerd.

De opleiding gaat ook dieper in op het rendementsaspect, de kosten en de baten. Na het afronden van CE4 mag iemand zich allround zwembadmedewerker noemen.

De kerntaken van de leidinggevende zijn:

  • Leidinggeven aan medewerkers van het zwembad.
  • Plannen en ontwikkelen van activiteitenprogramma en bijdrage leveren aan beleid voor recreatieve en zwembewegingsactiviteiten.
  • Verrichten van uitvoerende werkzaamheden in en om het zwembad.

De leidinggevende in het zwembad werkt nauw samen met zijn collega leidinggevenden en/of (allround) zwemonderwijzers. Verder werkt hij/zij ook met toezichthouders, technische dienst, de receptionist/baliemedewerker en het horecapersoneel in de accommodatie.

Ben jij benieuwd naar de opleidingen of heb jij door dit artikel interesse gekregen, kijk dan verder naar onze academy.