Veel werkgevers eisen een bepaalde vooropleiding of voorkennis, maar dit hoeft niet bij elke baan per se zo te zijn. In de zwemwereld is deze voorkennis voor zowel werkgever als personeel letterlijk van levensbelang, maar waarom?

 

Wat doe je in Noodsituaties?

Als werkgever wil je er zeker van zijn dat je werknemers weten hoe ze in bepaalde situaties moeten handelen. Neem als voorbeeld dat iemand in het water kramp krijgt in zijn/haar kuit. Wat moet je als lifeguard of zweminstructeur dan precies doen? Welke stappen moet je ondernemen om iemand veilig en ongedeerd aan de op de kant te krijgen? De meeste denken bijvoorbeeld dat je iemand zo snel mogelijk naar het droge moet brengen, maar wist je dat staan op een been met kramp juist voor een botbreuk kan zorgen?

Tijdens je opleiding leer je hoe je op verschillende situaties moet handelen. Er wordt verwacht dat jij als lifeguard de juiste handelingen uitvoert en weet wat je moet doen. Als werkgever vind je het fijn als je medewerker weet waar hij of zij over praat tijdens de zwemlessen of tijdens het toezichthouden. Het is niet alleen handig om te weten waar je het over hebt, maar ook hoe je de kinderen of volwassenen bepaalde slagen leert. Iedereen leert namelijk weer op een andere manier. Het is van belang dat je kennis hebt over de lesinhoud en dit op juiste manier kan overbrengen op de leerlingen als je deze lessen geeft, maar ook waar je op moet letten als je kinderen met beperkingen lesgeeft. Natuurlijk hebben kinderen met bijvoorbeeld een beperking een hele andere manier van lesgeven nodig.

 

Veel verantwoordelijkheid

Werken in het zwembad wordt vaak gezien als een ‘makkelijke baan’, maar het is niet vanzelfsprekend waar je mee bezig bent. Je hebt serieuze verantwoordelijkheden. Als er een ongeval plaatsvindt in het zwembad ben jij samen met je team verantwoordelijk voor de directe zorg en de nazorg. Als lifeguard of zweminstructeur ben jij degene die de veiligheid van je bezoekers of leerlingen waarborgt in en om het water. Er zijn bepaalde gedragscodes die je moet volgen tijdens je werkzaamheden. Werken in het zwembad brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee en dit is niet voor iedereen weggelegd.