+31318415127 info@zwemnetwerk.nl

Zaterdag 12 augustus speelden de Nederlandse waterpolomannen een interland tegen China. Rondom deze wedstrijd werd de partnership bekrachtigd tussen de KNZB en ZwemNetwerk. In dit interview geeft algemeen directeur Alex van Hunen zijn visie op dit partnership.

Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?

Sinds de oprichting van ZwemNetwerk is er altijd veel samengewerkt met lokale zwemverenigingen, onder andere om op die manier te zorgen voor voldoende ‘zwemkwaliteit’ langs de badrand. Via wederzijdse contacten zijn we met de KNZB in gesprek gegaan om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Vanuit ZwemNetwerk hebben we de ambitie om een bijdrage te leveren aan de zwemsport en de zwembadbranche onder andere door de verbindende partner te zijn op het gebied van opleidingen en personeel.

Op welke punten gaan de KNZB en ZwemNetwerk precies samenwerken? En wat zijn hierbij de voordelen voor beide partijen?

Het partnership levert wederzijdse voordelen op. Zo moet het mogelijk worden om middels de website van de KNZB je op te geven voor diverse opleidingen, zoals EHBO, BHV en lifeguard. Dit geldt voor zowel individuele leden als verenigingen. De KNZB maakt het voor ZwemNetwerk mogelijk om haar vacatures in de zwemwereld te delen met de leden van de KNZB. Op die manier hopen we een wisselwerking te bewerkstelligen waar zowel ZwemNetwerk als de KNZB en haar leden van profiteren. Daarbij levert ZwemNetwerk een financiële bijdrage aan de KNZB en in het bijzonder de waterpoloërs om hun ambities en doelen te realiseren. 

Hoe zullen de verenigingen profiteren van deze samenwerking?

De verenigingen kunnen bij ZwemNetwerk om adviezen vragen, maar kunnen bij ons ook terecht voor opleidingen of voor informatie voor leden die op zoek zijn naar een baan in de zwemwereld. Hoe leuk is het om als waterpoloër of wedstrijdzwemmer zomers in een buitenbad toezicht te houden, waarbij je dit ook nog eens kan combineren met jouw (top)sport? Denk bijvoorbeeld aan Guus Wolswinkel, Kas te Riele, Nina en Lars ten Broek die namens ZwemNetwerk bij Zwembad de Vrije Slag in Bennekom aan de badrand hebben gestaan als lifeguard. Kirsten en Lars Verhalle zijn op dit moment nog steeds actief voor ons. 

Welke doelen hopen de KNZB en ZwemNetwerk samen te bereiken?

Een van de doelen die wij willen realiseren is een stuk bewustwording bij bijvoorbeeld verenigingen. Bij sleutelverhuur zijn verenigingen zelf verantwoordelijk voor het houden van toezicht. Dat betekent dat er ook mensen binnen de vereniging opgeleid moeten worden om de veiligheid van de leden te waarborgen tijdens de activiteiten.

De KNZB kan in onze optiek een veel grotere rol spelen in het landelijke personeelstekort bij zwembaden. Het werken in een zwembad is namelijk heel goed te combineren met de zwemsport zelf. Daarbij komt dat ‘echte zwemmers’ aan de badrand ook veel voordelen opleveren voor de zwembaden zelf.

Als ZwemNetwerk willen wij hier de ondersteunende partner in zijn.