+31318415127 info@zwemnetwerk.nl

Zwemmen brengt altijd een zeker risico met zich mee: het risico op verdrinking. Zou jij ook willen bijdragen aan de veiligheid van bezoekers in én om het water? Het toenemende aantal verdrinkingen geeft ook aan hoe belangrijk het is dat toezichthouders goed opgeleid zijn en dus weten hoe zij moeten handelen in geval van een noodsituatie. Om (toekomstige) toezichthouders voor te bereiden op noodsituaties in zwembaden, is de cursus Zwemmend Redden voor Zwembaden ontwikkeld door de Reddingsbrigade Nederland in samenwerking de Nationale Raad Zwemveiligheid.

 

Zwemmend Redden voor Zwembaden

De cursus Zwemmend Redden voor Zwembaden leidt mensen op zodat ze in geval van nood, in én rondom het zwembad, vakkundig te hulp kunnen schieten. In de cursus komen alle nodige onderwerpen aan bod, van het herkennen van een drenkeling tot aan het leveren van nazorg.

Voorbeeld

In de buurt is een nieuw zwembad neergezet. Op elke pilaar hangt een werpzak. Alles is gloednieuw. Er ontstaat een noodsituatie en je wilt de werpzak gebruiken om een droge redding uit te voeren, maar dan blijken alle werpzakken vast te zitten aan de pilaar met een tie-wrap. Bovendien is het touw in de werpzak nog verpakt. Oftewel: je loopt ernstige vertraging op. Om dergelijke vervelende situaties te voorkomen is het belangrijk dat je weet waar je mee bezig bent en om regelmatig te checken of alle materialen in orde zijn en voor het grijpen liggen.

Belang

Naast het kunnen toepassen van EHBO en reanimatie is het voor toezichthouders van essentieel belang dat zij een basisopleiding volgen voor het redden van mensen in het zwembad. Dit wordt niet voor niets gestimuleerd door de overheid, de branches en ondernemingen. De inhoud van de cursus besteedt veel aandacht aan de praktijk en sluit daar dus ook goed bij aan. In het geval van een calamiteit of incident weet je in ieder geval dat je zo goed mogelijk bent voorbereid. Het allerbelangrijkste is echter dat jij als toezichthouder jezelf ook veilig voelt. Naast dat je weet wat je wel moet doen, is het belangrijk dat je vooral weet wat je NIET moet doen. Dat je weet hoe je iemand anders kunt helpen zonder jouw eigen veiligheid of de veiligheid van omstanders in gevaar te brengen.

De kracht van herhaling

Om ervoor te zorgen dat je als toezichthouder zeker kunt zijn én blijven van jouw vaardigheden, is het belangrijk om de zwemtest, ontwikkeld door Reddingsbrigade Nederland, minimaal twee keer per jaar te herhalen. Dit kan bijvoorbeeld op de locatie waar je werkt. Het is van belang om dan ook gelijk een ontruiming te oefenen en dit te laten aftekenen, zodat jij aantoonbaar up-to-date bent. Het praktijkexamen Zwemmend Redden voor Zwembaden dien je één keer in de twee jaar te herhalen om je licentie geldig te houden. Wil jij een bijdrage leveren aan de veiligheid van zwemmend Nederland? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Bron: Zwemmend Redden voor Zwembaden – Reddingsbrigade