+31318415127 info@zwemnetwerk.nl

Elke ouder en/of verzorger wil dat zijn/haar kind veilig in en rondom het water kan spelen. Om ervaring in het water op te doen zijn er daarom ook zwemlessen nodig. Een belangrijke taak van de zweminstructeur hierbij is communiceren. Naast de communicatie met kinderen, gaat het ook om communicatie met ouders en/of verzorgers en natuurlijk ook de collega’s niet vergeten.

Communicatie voor de start van de zwemles
Ouders en/of verzorgers willen graag informatie over de organisatie, prijs en manier van de zwemles, voordat hun kind daadwerkelijk start. Het is belangrijk dat deze communicatie goed op orde is en dat deze informatie ook toegankelijk is via bijvoorbeeld website, folders, social media of een informatiebijeenkomst.
De zwemlessen zijn te volgen in meerdere talen.

Wanneer leerlingen voor het eerst komen zwemmen is het belangrijk dat ouders/leerlingen weten wat ze kunnen verwachten voor en tijdens de zwemles. Deze informatie kan verstrekt worden op bijvoorbeeld een informatieavond, intake of middels een mail/brief voorafgaand aan de eerste zwemles.

 

Hoe betrek je de ouders en/of verzorgers erbij?
Ouders en/of verzorgers vinden het belangrijk om te weten wat hun kind gaat leren. Vaak hebben ze hiervan al een beeld opgebouwd op basis van eigen ervaringen uit hun jeugd. Er is echter een groot verschil tussen de oude en nieuwe zwemlessen. Veel ouders zijn daarom verbaasd over wat kinderen tegenwoordig moeten kunnen. Betrek de ouders en/of verzorgers bij de zwemlessen, laat zien wat je als zweminstructeur doet en waar je allemaal mee te maken hebt. Er zijn verschillende zwemdiploma’s in omloop.

Laat de ouders en/of verzorgers een aantal keren kijken en bijvoorbeeld meezwemmen waardoor ze hun kinderen kunnen helpen met het aanleren van de juiste zwemslag. Zo weten ze ook wat hun kinderen moeten leren en moeten kunnen voor het behalen van hun diploma’s. Zorg ervoor dat de ouders en/of verzorgers de lessen fysiek kunnen volgen of zorg voor een leerlingvolgsysteem waarin de progressie wordt bijgehouden van de leerlingen. Blijf communiceren van voor het begin van de zwemles tot het behalen van het zwemdiploma, daar bereik je ook “good will” mee. Niet alleen communiceren wanneer het fout gaat. Ieder kind, ouder en/of verzorger waardeert het om gehoord en begrepen te worden.