Toezichthouden leer je in de praktijk 

Hoewel ze zelf regelmatig in het zwembad kwam als bezoeker en genoot van het bijwonen van de zwemlessen van haar zoontje, doorliep ze als lifeguard in opleiding echt een verandering. “Toen ik voor het eerst naast mijn collega-lifeguard stond, wist ik oprecht niet waar ik naar moest kijken. Zoveel geluid, beweging, mensen boven en onder water. Je moet leren ordenen wat je ziet.” 

Een belangrijk leermoment was de zogeheten 10-20-regel: elke 10 seconden scan je jouw toezichtzone, en binnen 20 seconden moet je bij een slachtoffer kunnen zijn. “Dat klinkt eenvoudig, maar in de praktijk vraagt het om ervaring, overzicht en positionering. Ik leerde dat je je plek aanpast, zodat je effectief kunt reageren.”  

Naast veiligheid komen ook sociale situaties langs: een bloedende teen, ruzie tussen kinderen, een vergeten zwembandje. “Je moet tegelijk signaleren, reageren én het overzicht bewaren. En ondertussen ook gastvrij blijven. Het is veel, maar het maakt het werk ook veelzijdig.”  

Wat Welmoet vooral waardeert is de begeleiding. “We leren dit stap voor stap, met coaching en ruimte om te groeien. Je krijgt vertrouwen in jezelf, ook al is het in het begin overweldigend.”  

Toezichthouden bleek veel dynamischer dan Welmoet vooraf had gedacht. “Het heeft me verrast hoeveel inzicht het geeft in de waarde van het zwembad. Je ziet hoe belangrijk deze plek is voor jong en oud. En hoe groot de verantwoordelijkheid is om het veilig en prettig te houden voor iedereen.”  

Ontdek hoe belangrijk ontwikkeling en persoonlijke begeleiding voor jouw medewerkers zijn. Bekijk het complete opleidingsaanbod waarmee ZwemNetwerk jouw organisatie ontzorgt: https://zwemnetwerk.nl/opdrachtgever/opleiding

Deel deze pagina

Neem contact met ons op

ZwemNetwerk organiseert, adviseert, traint, ontwikkelt, ondersteunt en detacheert. Zo brengen we zwembadkwaliteit, zwemveiligheid, zwemonderwijs, zwembadpersoneel én jouw zwembad samen op een hoger niveau van kwaliteit en veiligheid.