+31318415127 info@zwemnetwerk.nl

Het invoeren van de Omgevingswet is voor de vijfde keer uitgesteld. De techniek, waardoor het in oktober werd uitgesteld, rondom de wetten en regels is inmiddels op orde. Gemeenten willen genoeg tijd om alles te regelen. Hierdoor heeft het ministerie ervoor gekozen de wet opnieuw uit te stellen.

Minister Hugo de Jonge heeft laten weten dat de invoering van de Omgevingswet voor de vijfde keer is uitgesteld. De invoering van de omgevingswet gaat volgens de huidige planning in op 1 januari 2024. Gemeenten en het bedrijfsleven hebben dan nog genoeg tijd voor de voorbereiding van deze ingrijpende wet volgens de Tweede Kamer.

De Omgevingswet bundelt meerdere wetten en regels voor ruimtelijke ordening. In totaal worden 26 wetten samengevoegd waaronder op het gebied van water en bodem. Door deze bundeling wordt het bijvoorbeeld makkelijker om bouwvergunningen te krijgen.

De reden dat de Omgevingswet in oktober werd uitgesteld was, omdat het systeem achter het aanvragen van de vergunningen nog niet optimaal was en nog wel eens haperde. De techniek achter het systeem is inmiddels wel op orde. De Jonge vindt het verstandiger om de Omgevingswet opnieuw uit te stellen om eventuele mankementen op tijd te kunnen vangen.