Jill en Thijmen over traineeship zweminstructeur: “zwemles geven aan kinderen is nog veel leuker dan ik dacht” 

Waarom kozen jullie voor een baan in het zwembad? 

Jill: “Ik ontdekte na de opleiding Business Administration en Control Specialist dat een kantoorbaan niet mijn ding is. Toen hoorde ik bij mijn waterpoloclub Polar Bears over de opleidingen van ZwemNetwerk. Ik zit zelf op waterpolo, ik vind zwemmen superleuk en kinderen ook. Dus waarom niet?  Ik vond het aanbod van de opleiding tot zweminstructeur een superleuke kans. Zeker in combinatie met mijn topsport carrière. Het is fijn dat je je stage gewoon betaald krijgt. Met het uurloon dat je ook als Lifeguard krijgt. En als je je diploma haalt, word je betaald als zweminstructeur.” 

Thijmen: “Ik was met een eerdere opleiding gestopt en via een maat van mij kwam ik deze zomer terecht bij zwembad De Vrije Slag in Bennekom. Daar liep ik stage als Lifeguard. Nu ben ik zweminstructeur in opleiding bij ZwemZeker in Ede. Ik vond dit een mooie kans om nieuwe, praktische dingen te leren naast mijn behoorlijk theoretische studie.” 

Jullie werken en jullie lopen stage, hoe gaat dat? 

Jill: “Tijdens onze inwerkperiode bij De Vrije Slag deden we elke donderdag een spoedcursus tot lesgever Zwem ABC. Dan kregen we in een groep de hele dag theorie afgewisseld met praktijk in het water. Dat was superleuk, iedereen was enthousiast en deed goed mee.” 

Thijmen: ”Inderdaad de opleiding tot Lesgever Zwem ABC was heel toegankelijk. We leerden EHBO en BHV, voor mij was dat een herhaling die ik heel handig vond. Je leert in deze opleidingen geen onnodig moeilijke dingen. De leeromgeving is heel dynamisch, je krijgt uitleg en kan meteen verheldering vragen aan de trainers. Je krijgt veel tips en ruimte voor feedback. De online leeromgeving vind ik super praktisch, daarin bereid je je voor en je vindt er ook van alles terug als je bijvoorbeeld tijdens je stage een onderwerp nog even wilt nakijken. 

Jill: ”Momenteel loop ik vijf dagen per week stage in het zwembad van SRO Brandenburg in Bilthoven. Daarbij moet ik opdrachten uitvoeren en zodra ik die af heb, kan ik mijn theorie-examen aanvragen. Je moet in totaal 90 uur stagelopen als zweminstructeur in opleiding. Als je fulltime werkt dan is dat in 3 weken klaar, maar je moet ook wel al je opdrachten hebben gehaald en echt mentaal ook klaar zijn voor dat examen.  

Thijmen: “Gemiddeld werk ik zeven tot veertien uur per studieblok in het zwembad. Het tempo waarmee ik de instructeursopleiding naast mijn studie doorloop, kan ik goed afstemmen met ZwemNetwerk. Ik geef les aan de A-groepen, dat zijn kinderen tussen de 5 en 8 jaar.  Mijn werk is tegelijkertijd mijn stage. Opdrachten die ik bijvoorbeeld moet doen voordat ik me kan aanmelden voor het examen: verschillende lessen geven. Van watergewenning voor kinderen die net beginnen met zwemles tot aan duiken en verschillende sprongen.  Ook het contact met ouders leren we. Zodat je weet wat belangrijk is in de communicatie en hoe je dat zelf pro-actief inzet.”  

Werk je altijd in verschillende zwembaden? 

Jill:”Dat is mogelijk. ZwemNetwerk regelt dat en houdt daarbij rekening met jouw omstandigheden en leerwensen. Ik kreeg toevallig gisteren een belletje dat ik ook in het andere zwembad van SRO mag stagelopen. Dat is fijn want dan leer ik zwemlessen geven met vestjes en zonder. Het is fijn om met beide vormen van les vertrouwd te zijn. Ik koos deze opleiding echt voor het zwemles geven. Ik verheug me erop dat ik straks, na mijn diplomering, mijn eigen lessen helemaal zelf mag geven en echt met ‘mijn’ kindjes kan toewerken naar hun diploma’s. Dat ik hun mag leren zwemmen en kan delen in hun succes.” 

Wat is het leukste dat je tot nu toe geleerd hebt? 

Thijmen: “Ik heb de afgelopen tijd vooral geleerd dat het werken met kinderen nóg leuker is dan ik had verwacht. Natuurlijk zijn kinderen net als volwassenen: allemaal anders. Maar bij kinderen vraagt elk individu nóg meer een eigen aanpak. De een is al verder met zwemmen dan de ander, de verschillen zijn allemaal wat uitgesprokener. Ik moest echt ontdekken hoe kinderen denken en leren, hoe je snel inschat waar ze zitten in hun begrip en ontwikkeling én hoe je daar dan met je les bij aansluit.” 

Jill: “Exact. Dat is zo fijn aan deze opleiding. Je leert echt hoe je die kindjes kan laten zwemmen, dat er allerlei fases zijn waarin ze leren en ook hoe kinderen denken. Als volwassene denk je toch anders. Zodra je zegt ‘we springen zo het water in’ dan liggen ze er bijvoorbeeld al bijna in. Dat stuk pedagogisch en didactisch inzicht heb ik geleerd.” 

Thijmen: “Je leert echt in kindertaal praten. Ze begrijpen nog niet alles. Bijvoorbeeld met leren drijven. We zeggen dan ‘drijven als een sterretje’ want je moet zoveel mogelijk je benen en armen ontspannen houden. Maar kinderen zijn soms nog wat bangig en dan spannen ze alles aan waardoor armen en benen zwaarder worden. Ontspannen? Dat snappen zo nog helemaal niet. Dus dan is het echt nog zoeken hoe je dat per kind kan uitleggen en aanleren. Gelukkig krijg je daar goede lessen voor. De cursus geeft de basis en mijn praktijkbegeleider en andere collega’s hebben vaak goede tips en tricks voor mij om dat nog verder uit te breiden.” 

Hoe zijn de sfeer en begeleiding tijdens het traineeship?

Jill:”De sfeer was goed, gezellig en actief. Er was altijd wel ruimte voor een dolletje. De opleiding was intens. In vijf dagen van acht uur leerden we alles. In afwisseling van theorie, praktijk in het water en opdrachten met rollenspellen en reflectie op je eigen houding en gedrag als lesgever. Je zit echt niet de hele tijd in de boeken.  Je leert ook veel dingen over jezelf. Hoe jij het fijn vindt om een les of een situatie aan te pakken en wat handig is. Wat je eventueel toch aan jezelf kan veranderen. Daar is veel ruimte voor. Je krijgt ook genoeg tips en persoonlijke feedback. Ik vind het zelf fijn om veel feedback te krijgen en ze voelen bij ZwemNetwerk goed aan wat elke cursist kan hebben. Je krijgt echt op maat de begeleiding die voor jou het beste werkt. Binnenkort hebben we een terugkomdag waarin je al je ervaringen kan delen en je vragen en waar je bij opdrachten tegenaan loopt. We hebben ook een groepsapp in Whatsapp en als je vragen hebt, stel je die daar en je krijgt meteen antwoord.” 

Wat zou je zeggen tegen mensen die een baan in het zwembad overwegen?

Jill: “Het is superleuk om te werken in een zwembad. Je komt elke dag nieuwe mensen tegen en de meeste mensen die er komen zijn super enthousiast. Ze gaan lekker zwemmen, komen even een verhaaltje bij je doen. Er zijn ook altijd kinderen bij die zwemmen spannend vinden, maar ik krijg ze door de bocht en dat vind ik een leuke uitdaging. Het is fijn om kinderen waterplezier bij te brengen.” 

Thijmen: “In overleg is dit traineeship altijd wel te combineren met iets in je leven wat ook veel tijd vraagt, zoals topsport, studie of taken in je gezin. Daarnaast is werken in een zwembad heel veelzijdig. Ik begon als Lifeguard en daarnaast deed ik receptie- en horecadiensten voor de afwisseling wat ook heel fijn was. Het is heel dynamisch. Je spreekt veel met gasten soms op een positieve en soms op een meer aansprekende manier. Daarnaast zijn er ook veel andere functies, nu ga ik voor zweminstructeur maar je kan heel veel kanten op in de zwemwereld.” 

Hoe ervaar je ZwemNetwerk als werkgever?

Thijmen: “Open en laagdrempelig. Ze geven en ontvangen graag feedback, je kunt altijd bij ze terecht. Op locatie of via whatsapp. Ze zijn altijd bereikbaar voor je en denken mee over de combinatie van werk en opleiding.” 

Jill: “Ze staan altijd open voor advies, gezelligheid én een serieus gesprek. Het is een bedrijf dat je ook graag persoonlijk helpt. Ik doe aan topsport dus ik heb nu de Champions League waardoor ik soms dagen achtereen wedstrijden en trainingen heb. ZwemNetwerk heeft voor mij een stagezwembad gezocht dat mij kon helpen in de combinatie van topsport en werk. Ik hoefde zelf helemaal niets te doen.” 

Is je interesse gewekt?

Bekijk hoe je een baan in het zwembad kunt krijgen en welke carrièremogelijkheden er voor jou zijn. https://zwemnetwerk.nl/medewerker/  

Deel deze pagina

Neem contact met ons op

ZwemNetwerk organiseert, adviseert, traint, ontwikkelt, ondersteunt en detacheert. Zo brengen we zwembadkwaliteit, zwemveiligheid, zwemonderwijs, zwembadpersoneel én jouw zwembad samen op een hoger niveau van kwaliteit en veiligheid.