Over de andere manier van werken bij ZwemNetwerk. Over persoonlijke ontwikkeling, doorbijten en succes. Een functie moet je verdienen!  

Hieronder een interview met de heer S.A. van Hunen MSc, algemeen directeur (CEO). Hij is sinds de oprichting in 2012 verbonden aan ZwemNetwerk (iSwim) en één van de drie directieleden. De organisatie wordt mede geleid door de academie directeur (CAO), de heer M.N.M. van Vendeloo en Mevrouw M. Elzenga MA financieel directeur (CFO). 

Wil je jezelf voorstellen aan de lezers? 

Mijn naam is Alex van Hunen. Ik ben één van de drie directeuren van ZwemNetwerk.  In mijn portefeuille zitten de thema’s missie, visie, business development en operationele zaken. 

Voor de oprichting van ZwemNetwerk heb ik de Master of International Sportmanagement bij het Johan Cruijff Institute te Amsterdam en de Bachelor Sport, Gezondheid en Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen afgerond. Mijn carrière begon al tijdens mijn studies toen ik volop actief was als manager van events (verschillende functies) en sportinstructeur. Waarom? Omdat ik toen al wist dat ik als manager het heel belangrijk zou vinden om ook inhoudelijk op de hoogte te zijn van wat een functie inhoudt en om te weten hoe het is om die functie in te vullen. Tot op de dag van vandaag pas ik die strategie nog steeds toe door niet alleen betrokken te blijven bij de operatie, maar er ook echt onderdeel van uit te maken.

Hoe is ZwemNetwerk ontstaan?  

Na afronding van mijn studies heb ik vanuit mijn eigen idealen en ideeën al snel de stap gezet naar de oprichting van ZwemNetwerk. In 2012 zijn we gestart als zwemschool iSwim en we hebben dit in de loop der jaren kunnen uitbreiden naar een onderneming die op meerdere vlakken in de sport actief is. Hierbij heb ik altijd de volgende uitspraak van Cruijff in gedachten gehad: “Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen”. Zo is de tak individuele sportbegeleiding ontstaan. Niet veel later kregen we de mogelijkheid om te beginnen aan een groot outsourcingsavontuur bij Zwembad de Vrije Slag. Een mooie en unieke opdracht in de geboorteplaats van mij en mijn vrouw. Dit was het begin van het huidige ZwemNetwerk, dat we hebben opgebouwd vanuit onze eigen visie. Zoals Cruijff zei: “Je kunt beter ten onder gaan met je eigen visie, dan met de visie van een ander”. Ik heb het altijd als een eer en voorrecht ervaren dat ik de mogelijkheid heb gehad om met Cruijff en zijn team te kunnen sparren. 

Hoe breng je jouw eigen visie over?

Dat is soms lastig. Ik ben echter iemand die altijd 100% ergens voor gaat en die keihard werkt. Dat probeer ik ook over te dragen aan mijn team. Dat is niet de enige reden waarom wij hard werken. Onze verantwoordelijkheid is namelijk enorm. Niet alleen onze opdrachtgevers en hun bezoekers rekenen op ons, maar ons team van medewerkers ook. Wij staan voor ze klaar, nemen ze serieus en doen er alles aan om hen waar nodig te ondersteunen en te stimuleren in hun ontwikkeling. Ons vakgebied is echt mensenwerk en mensen zijn onvoorspelbaar, daardoor is er altijd wel iets wat opeens extra aandacht vraagt. Het werken bij ZwemNetwerk is dan ook uitdagend, dynamisch, vaak hectisch en vraagt veel van onze mensen. Niet alleen in flexibiliteit, maar ook in de manier waarop wij werken en met elkaar omgaan. 

Hoe ziet jouw ideale organisatie eruit? 

We zoeken mensen die dezelfde passie, gedrevenheid, doorzettingsvermogen en flexibiliteit hebben als wij en met een passie voor het vak. Daarbij combineren we professionaliteit met een bedrijfscultuur waar iedereen het beste uit zichzelf haalt en gebruik maakt van elkaars kwaliteiten. Hierin streven we er ook naar om jonge mensen de kans te geven zich te ontplooien en door te ontwikkelen. Daarnaast bieden we ook topsporters de kans om naast hun sportcarrière een maatschappelijke carrière op te bouwen. Uiteraard combineren wij ons werk ook met aangename zaken als een gezellig etentje of een borrel met het team. 

Heb je naast al deze zaken nog tijd voor andere dingen? 

Ik ben ondernemer: leven en werk vallen samen. In de schaarse tijd die ik over heb leef ik mij uit in drie passies: gezin, reizen en voetbal. Ik doe niets liever dan samen met mijn gezin de wereld rondreizen en mooie herinneringen maken. Daarnaast sta ik als trainer/coach wekelijks op het voetbalveld om ook hier jonge spelers te helpen in hun ontwikkeling.