+31318415127 info@zwemnetwerk.nl

Het belang van zwemtoezicht langs de kust en bij open water kan niet worden onderschat. Jaarlijks vinden er helaas nog steeds verdrinkingsincidenten plaats, en daarom is het essentieel om voortdurend te streven naar verbeteringen in het toezicht op zwemmers. Technologie biedt veelbelovende mogelijkheden om de veiligheid te vergroten en sneller te kunnen reageren in noodsituaties. In dit artikel zullen we onderzoeken hoe technologie kan bijdragen aan het zwemtoezicht van de toekomst en in hoeverre technologie personeel kan ondersteunen of zelfs vervangen.

Er zijn in het verleden verschillende technologische ontwikkelingen geweest in zwembaden om de veiligheid, efficiëntie en het comfort voor zwemmers te verbeteren. Zo maken moderne openluchtzwembaden gebruik van geavanceerde waterbehandelingssystemen die het water automatisch desinfecteren en chemisch in balans houden. Verder zijn ook zwembadautomatisering, verwarmingssystemen en automatische zwembadafdekkingen belangrijke ontwikkelingen. Met de groeiende bewustwording op het gebied van duurzaamheid worden er in zwembaden ook waterbesparende technologieën geïntegreerd. Er zijn dus al veel technologische ontwikkelingen geweest in de zwembranche. In de toekomst zullen er echter nog uitgebreidere ontwikkelingen bijkomen.

Zo wordt er dankzij recente technologische ontwikkelingen op dit gebied grote vooruitgang geboekt met betrekking tot het snel identificeren van noodsituaties en het tijdig reageren om levens te redden. Een veelbelovende innovatie is de opkomst van geavanceerde camera- en videosystemen. Deze systemen kunnen worden geïntegreerd met kunstmatige intelligentie (AI) om zwemmers te detecteren en risicovolle activiteiten te herkennen, zoals personen die in moeilijkheden verkeren of verdrinkingsverschijnselen vertonen. Wanneer een zwemmer zich in een potentieel gevaarlijke situatie bevindt, kan het systeem automatisch een waarschuwing genereren voor de strandwachten of andere hulpverleners. Dit stelt hen in staat om snel te reageren en de nodige maatregelen te nemen om de zwemmer te redden. Deze geautomatiseerde waarschuwingssystemen kunnen de reactietijd aanzienlijk verkorten, waardoor kostbare minuten worden bespaard in noodsituaties.

Een andere veelbelovende technologie voor zwemtoezicht is het gebruik van drones. Drones kunnen worden uitgerust met camera’s en sensoren die in real-time beelden en gegevens naar het toezichtsteam sturen. Deze luchtondersteuning biedt een breder en beter zicht op de omgeving, waardoor strandwachten een groter gebied kunnen bestrijken en zwemmers in nood sneller kunnen lokaliseren. Drones kunnen ook worden gebruikt om drijfmiddelen af te werpen bij zwemmers die in problemen verkeren, waardoor hun overlevingskansen toenemen totdat hulp ter plaatse is.

Naast camera’s en drones kan ook de inzet van slimme boeien de veiligheid verbeteren. Slimme boeien kunnen real-time gegevens verzamelen over de weersomstandigheden, stromingen en temperatuur van het water. Deze gegevens kunnen geanalyseerd en gebruikt worden om zwemmers te waarschuwen voor mogelijke risico’s, zoals sterke stromingen of plotselinge temperatuurveranderingen.

Ook voor openluchtzwembaden zijn er interessante ontwikkelingen, waaronder de drones. Denk jij dat het nog lang gaat duren voordat de technologie het personeel gaat ondersteunen en later zelfs gaat vervangen?