Belang zwemwereld bij omgevingswet

De omgevingswet heeft ook invloed op zwembaden. Zwembaden vallen namelijk onder de fysieke leefomgeving en zijn dus onderhevig aan de regels en voorschriften van de omgevingswet.

De omgevingswet is al een aantal keren uitgesteld, maar per januari 2024 gaat de wet dan eindelijk in. Door het vele uitstellen van de wet wordt anticiperen hierop ook steeds lastiger. Als de omgevingswet in gaat zullen er een aantal dingen veranderen qua eisen rondom de zwemveiligheid. In de nieuwe wet zijn een aantal belangrijke parameters toegevoegd voor bromaat, trichlooramine en chloraat. Ludo Feyen (expert op het gebied van watertechniek in België en Nederland) gaf in een interview aan met ZwembadBranche aan aan dat “Hoe ouder de chloorbleekloog, hoe hoger het chloraatgehalte. Zeker bij buitenbaden die dicht zijn van september tot aan april, merk je dat de chloraatwaarde bij heropening sterk stijgt omdat men de niet gebruikte chloorbleekloog van het jaar ervoor gebruikt. Gelukkig is het niet direct levensbedreigend, maar bij te hoge en langdurige blootstelling hieraan kunnen zwemmers blijvende klachten ondervinden en dat willen we uiteraard voorkomen.”

Ook gaf Feyen in dit interview met de ZwembadBranche aan uit te kijken naar de invoering van de Omgevingswet. “De branche is toe aan vernieuwing en de nieuwe Nederlandse wetgeving is een mooi voorbeeld voor België en de rest van Europa. Ik ben enorm trots op het resultaat dat wij hebben bereikt destijds en nu wordt het echt tijd om het in de praktijk te brengen.” In de afgelopen decennia heeft de wereld niet stilgestaan. De behoefte is dus groot.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de omgevingswet niet specifiek gericht is op zwemveiligheid, maar op de fysieke leefomgeving in het algemeen. Desondanks kan de wet bijdragen aan de zwemveiligheid door vergunningverlening, handhaving, participatie en integratie van beleid.

Meer lezen over het interview met Ludo Feyen? Kijk dan op: https://www.zwembadbranche.nl/om-zwemmen-gezond-en-veilig-te-houden-in-europa-is-de-omgevingswet-cruciaal/

Bron:
L. (2023, 16 maart). ‘Om zwemmen gezond en veilig te houden in Europa is de Omgevingswet cruciaal’. ZwembadBranche. https://www.zwembadbranche.nl/om-zwemmen-gezond-en-veilig-te-houden-in-europa-is-de-omgevingswet-cruciaal/

Header h2

Deel deze pagina

Neem contact met ons op

ZwemNetwerk organiseert, adviseert, traint, ontwikkelt, ondersteunt en detacheert. Zo brengen we zwembadkwaliteit, zwemveiligheid, zwemonderwijs, zwembadpersoneel én jouw zwembad samen op een hoger niveau van kwaliteit en veiligheid.