+31318415127 info@zwemnetwerk.nl

Anno 2023 is een vertrouwenspersoon belangrijker dan ooit. “Een op de zes werknemers krijgt te maken met ongewenst gedrag van collega’s of leidinggevenden.” (NOS, 2023). Een vertrouwenspersoon is nog niet verplicht, maar waarom wordt dit misschien wel een verplichting?

Na meerdere onthullingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij grote organisaties wil het kabinet serieus werk maken van de aanpak van dit soort MeToo-zaken. “De helft van de organisaties heeft geen vertrouwenspersoon om dat bij te melden. De Tweede Kamer spreekt vandaag over een initiatiefwet van GroenLinks om een vertrouwenspersoon te” (NOS, 2023).

Partijen als VVD en CDA zijn nog niet voor de verplichting van een vertrouwenspersoon. Zij zien graag een uitzondering voor kleine bedrijven en stemmen dus voorlopig ook nog tegen het voorstel. GroenLinks daarentegen is juist tegen een uitzondering voor kleine bedrijven. Juist bij kleine organisaties is het lastiger om problemen bespreekbaar te maken, aldus GroenLinks.

Volgens Hamer (regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag) kunnen bedrijven met een klein aantal werknemers de vertrouwenspersoon ook wettelijk regelen via bijvoorbeeld een brancheorganisatie. Het is belangrijk dat alle werknemers in alle gevallen ergens terechtkunnen, aldus Hamer.

Wat vind jij van de verplichting van een vertrouwenspersoon?