+31318415127 info@zwemnetwerk.nl

Drie jaar geleden kregen de scholen te horen dat zij tot het schooljaar van 2023/2024 de tijd hadden om minimaal twee uur per week gym regelen. De start van het nieuwe schooljaar is in zicht, maar of de scholen dit redden weten zij nog niet. Kunnen zwembaden de oplossing bieden? 

Huidige situatie

In 2020 werd het wettelijk verplicht voor scholen om minimaal twee uur per week in te vullen met gym. Geen enkel vak heeft een minimaal aantal uren, maar minister Arie Slob wilde het wettelijk verplichten. De tweede kamer gaf de scholen tot het schooljaar 2023/2024 de tijd om dit te regelen. Voor de scholen die zich hier niet aan houden kunnen vanaf dit schooljaar bestraft worden.

Uit onderzoek blijkt dat maar 28 procent van de gemeenten extra sportlocaties wil bouwen. Nu.nl meldt er wel gekeken wordt naar andere oplossingen voor het tekort, zoals de alternatieve sportlocaties. Hierin kunnen de zwembaden een reddende hand bieden.

Alternatief

Zwemmen is een goede opvulling voor de gymlessen. De zweminstructeurs zijn gespecialiseerd in hun vak en in het lesgeven in het water. De meeste gemeentes hebben een zwembad in de gemeente of in de buurt van hun gemeente, dus reistijd is voor het zwemmen ook geen obstakel. Daarnaast zou het schoolzwemmen ook een mooi impuls geven aan zwembaden en zwemscholen. Bovendien zijn de kinderen zich meer bewust van het ontwikkelen in het water naast hun standaard zwemlessen. Wat ons betreft een prachtige kans voor zowel de scholen als de zwembaden en zwemscholen.